
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 1 duża blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Piernik świąteczny
Piernik to staropolskie, ciemnobrązowe ciasto, które wpisało się w bożonarodzeniową tradycję. Przełożony tradycyjnymi śliwkowymi powidłami to idealny duet do kawy czy aromatycznej herbaty. Oprószony cukrem pudrem piernik osłodzi niedzielne popołudnie i uświetni każde przyjęcie!
Składniki na Piernik
- Ciasto
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek powideł śliwkowych
- Dodatkowo
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- cukier puder
Sposób wykonania Piernika
- Mleko i jajka ubić przy pomocy miksera.
- Do masy dodać cukier, roztopione masło, kakao, powidła i mąkę, wszystko zmiksować.
- Do masy dodać także sodę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki.
- Masę przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 45 – 50 minut.
- Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części, przełożyć powidłami lub ulubionym kremem, udekorować cukrem pudrem.
Uwielbiam piernik. Z duza iloscia kakao i polany czekolada 🙂
Jest to idealne ciasto. Smakowite i przepięknie pachnące. Polecam
Dziękuję:)