
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Krupnik
Tradycyjna polska zupa gotowana na warzywnym wywarze, której nazwa pochodzi od głównego składnika - kaszy. Krupnik przygotowany na delikatnym, drobiowym mięsie, doprawiony aromatycznymi ziołami to świetny pomysł na pożywne i smaczne danie obiadowe!
Składniki na Krupnik
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka - korzeń i nać
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Krupniku
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Skrzydełka opłukać, wstawić do garnka, zalać wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie; wywar doprawić solą, pieprzem wedle uznania. Gotować przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodać kaszę gryczaną i ugotować ją w wywarze do miękkości. W drugiej kolejności dodać ryż, a gdy będzie on miękki, krupnik zagęścić kaszą manną.
- Po ugotowaniu z wywaru wyjąć kawałki warzyw; podawać z posiekaną natką pietruszki.
takiego krupniku jeszcze nie robiłam,dodawałam tylko kaszę, a tu jest ryż i kasza manna, muszę to ugotować
Trzeba tylko uważać na ilość kaszy, kaszy manny i ryżu bo z zupy może powstać papka:)
Robiłam tą zupkę 🙂 Jednak ja wolę wersję bez kaszy manny, bo średnio mi pasowała w tej zupie. 🙂 Ale jak to się mówi, każdy ma inny gust 🙂
Kasza manna ma na celu zagęszczenie zupy ale zawsze można ją pominąć:)