
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 680 kcal/1 porcja
Przepis na Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Chrupiące, ziemniaczane placuszki to specjał uwielbiany niemal przez wszystkich. Mogą być serwowane na słodko, z dodatkiem cukru i śmietany, bądź z gulaszem, czyli tzw. placki po „węgiersku”. Złociste placki idealnie komponują się z aromatycznym pieczarkowym sosem. Jest to świetny pomysł na obiad, który codzienny posiłek zamieni w prawdziwą, kulinarną ucztę!
Składniki na Placki
- Placki ziemniaczane
- 10 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- olej lub smalec do smażenia
- sól
- pieprz
- Sos pieczarkowy
- 450 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Placków
Placki ziemniaczane
- Obrać ziemniaki i cebulę, następnie je opłukać.
- Ziemniaki utrzeć na tarce na małych oczkach a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Starte ziemniaki odcedzić na sicie lub durszlaku o drobnych oczkach; przełożyć odciśniętą masę do miski.
- Do utartych ziemniaków dodać cebulę, jajko, sól, pieprz, następnie całość wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej lub smalec.
- Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony.
Sos pieczarkowy
- Pieczarki opłukać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.
- Na patelni zrumienić cebulę z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać pieczarki, smażyć bez przykrycia do momentu, aż odparuje połowa objętości wody, która była zawarta w pieczarkach. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę oraz posiekaną pietruszkę.
- Placki ziemniaczane polać sosem, ozdobić śmietaną i natką pietruszki.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Ziemniaki można utrzeć na bardzo małych lub średnich oczkach w zależności od preferencji
- Olej lub smalec należy przygotować w takiej ilości, aby patelnię napełnić nim do połowy
- Warto użyć smalcu – placki będą smaczniejsze
- Przed włożeniem placków na patelnię, warto mocno rozgrzać tłuszcz, aby placki go nie wsiąkały
- Przed rozpoczęciem pieczenia, należy włożyć odrobinę ciasta na patelnię, aby sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednią rozgrzany; jeśli ciasto będzie skwierczeć, można zaczynać smażenie placków
- Kuchenkę ustawić na 6 lub 7 stopień mocy lub używać średniego palnika
- Placki po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy zagęścić go 1 łyżką mąki rozmieszaną z dwiema łyżkami wody
- Przed dodaniem śmietany do sosu, należy wymieszać ją z odrobiną gorącego wywaru; w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
Dodaj do ulubionych
Smak dziecinstwa! Gorąco polecam 😀
O tak, zdecydowanie jest to smak dzieciństwa:)