
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone udka z kurczaka w sosie chrzanowo – śmietanowym
Goszczą na mniej i bardziej oficjalnych przyjęciach, a sposobów ich przyrządzania są tysiące. Soczyste udka z kurczaka, skąpane w wyrazistym, ostrawym sosie na bazie chrzanu to doskonała propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Niepowtarzalny smak mięsa gwarantuje aromatyczna marynata na bazie ziół i przypraw!
Składniki na Pieczone udka z kurczaka
- 6 udek z kurczaka
- 1 słoiczek chrzanu (185 g)
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Pieczonych udek z kurczaka
- Udka umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- Mięso natrzeć tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu, solą czosnkową, pieprzem ziołowym oraz słodką papryką; skropić je również oliwą z oliwek. Tak przygotowane udka odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Po upływie 2 godzin, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać chrzan; wszystko wymieszać tak, aby każde udko było pokryte chrzanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec przez ok. 60 minut.
- Po upływie 60 minut sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia przelać do garnka i zagotować.
- Do sosu dodać śmietanę zahartowaną w odrobinie gorącego wywaru.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z 6 łyżkami wody tak, aby nie powstały grudki i otrzymaną zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić całość solą i pieprzem.
- Tak przygotowany sos przelać do mięsa, posypać tymiankiem; podawać zaraz po przygotowaniu.
bardzo fajny przepis, udka pieczone inaczej niż zwykle, tylko czy nie będą za ostre z tym chrzanem
Chrzanu zawsze można dodać mniej, przepis polecam traktować jako inspirację:)
Pyszne, nawet z chrzanem.:) W zależności kto co lubi, mi bardzo smakują z tą ilością chrzanu i nie odczuwam mocnej ostrości. Ale chyba jak ktoś woli mniej ostre potrawy może zmienić ilość chrzanu. 🙂 Pozdrawiam
O mamy te same gusta:)