
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone bataty z twarożkiem
Zabrakło pomysłu na oryginalną przekąskę? Pojawiła się ochota na coś lekkiego, zdrowego i smacznego? Pieczone bataty z twarożkiem będą wyśmienitą odpowiedzią na te wszystkie pytania. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a użyte przyprawy i twarożek z dodatkiem rzodkiewki i cebulki sprawią, że w powietrzu zapachnie wiosną.
Składniki na Pieczone bataty z twarożkiem
Sposób wykonania Pieczonych batatów z twarożkiem
- Bataty dokładnie umyć, przekroić na pół (można je także delikatnie naciąć), po czym oprószyć je tymiankiem, solą, pieprzem i skropić delikatnie oliwą.
- Bataty ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec je do miękkości.
- Jeżeli ser twarogowy ma grudki, należy go zmielić na gładką masę w maszynce do mięsa lub przy pomocy robota kuchennego.
- Ser wymieszać z drobno posiekaną cebulką, rzodkiewką; doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Ziemniaki po upieczeniu podawać z twarożkiem i posiekanym koperkiem.