Wśród nas z pewnością są osoby, które z wielką ochotą skosztowałyby Fugu. Co to Fugu? To trująca, japońska ryba zwana też Rozdymką. Przygotowana w niewłaściwy sposób, w nieodpowiednich warunkach może doprowadzić do paraliżu całego ciała smakosza. Taka osoba umiera poprzez uduszenie.
Trucizna znajduje się we wnętrznościach ryby i na jej skórze. Na świecie jest niewielu wykwalifikowanych kucharzy, posiadających certyfikaty uprawniające do przygotowania potraw z trujących ryb. Prawidłowo przygotowana i podana zawiera śladowe ilości trucizny, która wywołuje zaledwie kłucie i mrowienie na języku i wargach. Jednak smak tego mięsa jest tak delikatny i wyborny, że trudno mu się oprzeć.
Mimo tego, że przeciętnie, rocznie Fugu uśmierca około 300 swoich wielbicieli, wciąż nie brakuje nowych amatorów jej wyjątkowego smaku.