Najczęściej stosowanymi mięsami w rodzimej kuchni jest wciąż wieprzowina i drób. Zapewne jednym z głównych wyznaczników jest ich niższa cena i ogólna dostępność. Jednak wiadomym jest, że wieprzowina nie należy do najzdrowszych rodzajów mięs. Elementy kurczaka są niby zdrowsze, ale te ogólnie dostępne, zazwyczaj są nafaszerowane antybiotykami. Jaki rodzaj mięsa wybrać?

Jeśli drób, to z pewnością zdrowszy będzie indyk. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka, nadto sporo magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Jego cena jest porównywalna z kurczakiem, a mięso jest zdecydowanie lepszej jakości i nie zawiera tak ogromnej ilości antybiotyków. Równie dobrym wyborem będzie gęsina, niezbyt doceniana w Polsce. Mięso gęsi nie należy do najchudszych, jednak zawiera niacynę, wspomagającą zwalczanie grzybic, oraz witaminy „A” i „E” oraz te z grupy „B”.

Z mięs czerwonych najlepszym wyborem będzie cielęcina. Niestety ten rodzaj mięsa nie należy do najtańszych. Jednak zawiera mnóstwo żelaza i witamin z grupy „B” a ilość tłuszczu jest praktycznie znikoma (śladowe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych).

A co z mięsem królika? O nim niestety mówi się zbyt rzadko. To jedno z najzdrowszych mięs, a przy tym jakie smaczne, delikatne i lekkostrawne. Mięso królika jest bogate w łatwo przyswajalne (aż w 90%) białko. W swoim składzie zawiera sporo kwasu linolenowego, który pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Ma również korzystny wpływ na pracę mózgu, sprzyja poprawie koncentracji i pamięci.