
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 532 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone ziemniaki z serem
Pieczone ziemniaki z serem – to dopiero bomba kaloryczna. Ale za to, jaka smaczna. Czy zawsze trzeba sobie wszystkiego odmawiać? Warto czasami sprawić sobie przyjemność. Takie pieczone ziemniaki z serem będą stanowiły świetny dodatek do solidnej porcji mięsa. Daniem w takiej postaci zapewne nie pogardzi żaden mężczyzna. A i kobietka raz na jakiś czas może sobie pozwolić na taki luksus. Zapiekanka dość prosta do wykonania, nie potrzeba ani dużej ilości czasu ani zasobnego portfela, a danie – palce lizać.
Składniki na Pieczone ziemniaki z serem
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g żółtego sera
- 200 g serka topionego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonych ziemniaków z serem
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry.
- Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
- Ziemniaki zalać mlekiem z przyprawami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 50 minut pod przykryciem.
- Pod koniec pieczenia ziemniaki posypać startym żółtym serem oraz kawałkami serka topionego.
- Zapiekankę podawać zaraz po przygotowaniu jako dodatek do mięsa.