
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Maślanego kalafiora
Kalafior to niskokaloryczne i zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Ponadto wykorzystanie kalafiora stwarza wiele kulinarnych możliwości. Można podawać go jako dodatek do mięs, sałatek czy jako składnik rozmaitych zup. Podsmażony na maśle, z dodatkiem bułki tartej i aromatycznego koperku posmakuje nawet najmłodszym niejadkom!
Składniki na Maślanego kalafiora
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperek
- olej do smażenia
Sposób wykonania Maślanego kalafiora
- Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.
- Zagotować 2,5 l wody, dodać szczyptę soli.
- Na wrzącą wodę wrzucić kawałki kalafiora, gotować ok. 7 minut, odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać kawałki kalafiora, podsmażyć.
- Następnie doprawić go solą, pieprzem; dodać bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać jako dodatek do obiadu.