
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę ogórkową
Zupa ogórkowa to tradycyjna polska potrawa, która przywodzi na myśl lata dzieciństwa i babcine obiady. Niepowtarzalny zapach i smak swojskiej kiełbasy, a do tego kruche, kiszone ogórki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość wystarczy dobrze doprawić, do tego świeże pieczywo i sukces gwarantowany!
Składniki na Zupę ogórkową
- 4 kawałki swojskiej wędzonej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 6 ogórków kiszonych
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
Sposób wykonania Zupy ogórkowej
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Kiełbasę wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą wedle uznania.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru, gotować przez 5 minut.
- Kiełbasę pokroić w plastry, po czym wrzucić ją ponownie do bulionu.
- Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody tak, aby nie powstały grudki, dolać chochlę gorącego wywaru, ponownie wymieszać; dodać do zupy.
- Następnie ogórkową zaciągnąć śmietaną.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać do zupy.
- Ogórkową podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.