
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 318 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę cebulową po śląsku
Zupa przyrządzona na bazie jednego z najpopularniejszych, warzywnych dodatków kulinarnych na świecie. Cebula, bo o niej mowa, ma nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale posiada również niską wartość kaloryczną. Zupa po Śląsku, gotowana na rosole i doprawiona orzeźwiającym, ostrym tymiankiem to idealna propozycja na obiad. Do tego kilka grzanek i rozgrzewający posiłek gotowy!
Składniki na Zupę
Sposób wykonania Zupy
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i usmażyć na złoty kolor.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli; wszystko podsmażyć.
- Do ziemniaków i cebuli dodać bulion i gotować przez ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
- Zupę na koniec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Pyszna zupka 🙂 Polecam
W prostocie siła!
Bardzo smaczna 🙂 robiona już kilka razy 🙂
Jest to jedna z moich ulubionych zup:)