
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 porcja
Przepis na Lekką sałatkę z serem pleśniowym
Wyznawców sera pleśniowego jest mniej więcej tyle samo, co jego przeciwników. Jednak, jako składnik sałatki przekona większość. Jego intensywny i niezwykle aromatyczny smak będzie ciekawym urozmaiceniem dla czasami nudnawego smaku sałat. Dodatkowo intrygującym urozmaiceniem będzie dodatek pomidorów koktajlowych i rzodkiewki. Lekka, zdrowa a do tego pożywna. Czego chcieć więcej?
Składniki na Sałatkę z serem pleśniowym
- 125 g sera pleśniowego „Brie”
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść sałaty „lollo rosso”
- garść rukoli
- 8 pomidorów koktajlowych
- 6 rzodkiewek
- ¼ mango
- garść pestek słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z serem pleśniowym
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Pomidory opłukać, pokroić w kostkę; podobnie postąpić z mango.
- Ser pleśniowy również pokroić w kostkę a rzodkiewki – w plastry.
- Kawałki sera ułożyć na sałacie, dodać pomidory, rzodkiewki, mango a także pestki dyni.
- Sałatę skropić oliwą z oliwek, doprawić delikatnie pieprzem; podawać zaraz po przygotowaniu.