
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z kurczakiem i serem pleśniowym
Wyśmienita na przerwę w pracy, znakomita na wieczór w gronie znajomych. Świetnie się sprawdzi dla osób dbających o linię i dietę bogatą w składniki odżywcze. Całkiem spora różnorodność sałat dostarczy organizmowi wielu niezbędnych wartości odżywczych. Pierś z kurczaka i ser pleśniowy uzupełnią niedobory białka i wapnia. Sałatka z kurczakiem i serem zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki na Sałatkę z kurczakiem i serem
- 2 piersi z kurczaka
- 125 g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią)
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- garść sałaty „lollo rosso”
- 8 pomidorów koktajlowych
- 1 długi ogórek
- 1 czerwona papryka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z kurczakiem i serem
- Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki) wyłożyć kawałki kurczaka, usmażyć (woda musi odparować a kawałki kurczaka należy zrumienić); ostudzić.
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Pomidory, paprykę, ogórek i ser pleśniowy pokroić w kostkę.
- Kawałki kurczaka i sera ułożyć na sałacie, dodać pozostałe warzywa.
- Sałatę skropić oliwą z oliwek, doprawić delikatnie pieprzem; podawać zaraz po przygotowaniu.
Uwielbiam takie sałatki 🙂
Ja też 🙂 wydaje mi się, że na lato są idealne:)