
- Czas przygotowania: 3h 00 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Owsiane batoniki
Zdrowe przekąski, przygotowywane samodzielnie to już nie tylko trend modowy. To staje się już nawykiem wielu dbających o to, co i w jaki sposób dostarczają swojemu organizmowi. Masło orzechowe, płatki owsiane, rodzynki i nieco cukru trzcinowego wystarczy, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Wbrew pozorom przygotowanie jest dość proste i nie wymaga specjalnego nakładu czasu. Najtrudniejszy moment to ten, w którym oczekujemy na stężenie batoników w lodówce.
Składniki na Owsiane batoniki
Sposób wykonania Owsianych batoników
- Masło orzechowe oraz cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą (cały czas mieszając!).
- Do masy dodać płatki owsiane oraz rodzynki; wszystko ponownie wymieszać.
- Masę wyłożyć na płaski talerzyk posmarowany olejem kokosowym lub wyłożony papierem do pieczenia i uformować prostokąt o grubości 1,5 cm.
- Masę włożyć do lodówki na min. 3 godziny.
- Po upływie 3 godzin, owsiany prostokąt podzielić na mniejsze porcje.