
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Fit papryki faszerowane kaszą i tuńczykiem
Składniki na Fit papryki faszerowane kaszą
- 2 czerwone papryki
- 200 tuńczyka w oleju
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 małą puszka marynowanej kukurydzy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Fit papryk faszerowanych kaszą
- Kaszę zalać 2 szklankami wody; dodać szczyptę soli, gotować co jakiś czas mieszając do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę; zostawić na kilka minut pod przykryciem.
- Do kaszy dodać odsączonego z oleju tuńczyka, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Doprawić całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Papryki przeciąć wzdłuż na pół; odciąć ich górne części, usunąć gniazda nasienne, opłukać.
- Każdą z połówek papryk faszerować uprzednio przygotowanym nadzieniem.
- Papryki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 40 minut.
- Potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.
Zdrowe i smaczne 🙂