
- Czas przygotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 190 kcal/1 porcja
Przepis na Hummus
Kuchnia wegańska i wegetariańska coraz częściej wkrada się również do kuchni mięsożerców. Dlaczego by więc nie spróbować hummusu. Niezwykle prosty w przygotowaniu, niedrogi, a odpowiednio przyprawiony smakuje całkiem dobrze. Może warto spróbować innych, nowych smaków? Może smak hummusu przypadnie domownikom do gustu, na stałe zagości w kuchni i z powodzeniem zastąpi inne dodatki do pieczywa.
Składniki na Hummus
- 450 g ugotowanej ciecierzycy (z wodą z gotowania) lub ciecierzycy z puszki (z zalewą)
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Hummusu
- Ugotowaną ciecierzycę umieścić w malakserze. Dodać ok. 5-6 łyżek wody, w której była gotowana ciecierzyca lub zalewy. Ciecierzycę z wodą zmiksować na gładką pastę.
- Następnie dodać ząbek czosnku, pastę tahini, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, kumin oraz olej sezamowy.
- Wszystkie składniki zmiksować, a w trakcie miksowania dodawać wodę z gotowania ciecierzycy lub zalewę w celu uzyskania idealnej konsystencji pasty.
- Pastę podawać z ulubionym pieczywem w towarzystwie ostrej papryki lub oliwy.