
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 90 kcal/1 porcja
Przepis na Smażoną cukinię w bułce tartej
Składniki na Smażoną cukinię w bułce tartej
Sposób wykonania Smażonej cukinii w bułce tartej
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajko, dodać po szczypcie soli i pieprzu.
- Każdy plaster cukinii zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Tak przygotowane plastry cukinii smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ok. 2 łyżki) po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby plastry się zrumieniły.
- Cukinię odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać tuż po przygotowaniu.