
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z białych warzyw
Pyszna zupka dobra na wszystko. A jeszcze odpowiednio przyprawiona, przygotowana i podana będzie cieszyła nie tylko głodne brzuszki, ale i oczy. Zupa krem z białych warzyw z pewnością wzbogaci dietę w konkretną porcję warzyw, dostarczy sporo błonnika a tym samym poczucie sytości utrzyma się znacznie dłużej. Dodatek imbiru i gałki muszkatałowej sprawia, że jej smak jest zupełnie wyjątkowy i z pewnością niejeden będzie chciał do niego powrócić.
Składniki na Zupę krem z białych warzyw
- 400 g kalafiora
- 2 ziemniaki
- ½ selera
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
Sposób wykonania Zupy krem z białych warzyw
- Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę; kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
- Do rozgrzanego rondla wrzucić masło, a następnie cebulę oraz por.
- Do zrumienionej cebuli i pora dodać pozostałe warzywa; podsmażyć.
- Następnie dolać bulion; zupę gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę doprawić białym pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem oraz ewentualnie solą.
- Na koniec dodać mleko oraz śmietanę i zblendować wszystko na gładki krem.
- Zupę podawać z grzankami, natką pietruszki lub chipsami z boczku.
Smakowicie wygląda ?