
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Grochówkę
Pierwsze skojarzenie – wielka kuchnia polowa i ten obłędny zapach. Kto by nie próbował takiej wojskowej grochówki. Zupa o wyrazistym smaku, pyszna pożywna i skutecznie rozgrzewająca. W tej wersji zamiast ciężkostrawnej zasmażki, z którą wciąż kojarzy się grochówka, zastosowana jest śmietana do zup. Dzięki temu zabiegowi zupka jest łatwiej strawna.
Składniki na Grochówkę
- 200 g żeberek bez kości
- 100 g wędzonego boczku
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Grochówki
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki (ziemniaki pokroić w kostkę).
- Boczek oraz żeberka wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Z wywaru usunąć szumowiny, dodać dokładnie wypłukany i odsączony na sicie groch; gotować przez 1 godzinę.
- Do grochówki dodać uprzednio przygotowane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie; całość gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
- Grochówkę można zaciągnąć śmietaną i doprawić roztartym w dłoniach majerankiem.
- Zupę podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.