
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekane szparagi z boczkiem
Przygotowanie zapiekanych szparagów to zaledwie kilka chwil. Ciekawe połączenie dość wykwintnych szparagów z prostym, w miarę chudym boczkiem. Podane na ciepło z dodatkiem parmezanu czy ulubionego sosiku, będą smakować wyśmienicie. Świetna przekąska na wieczorne spotkania.
Składniki na Zapiekne szparagi
Sposób wykonania Zapiekanych szparagów
- Szparagi dokładnie umyć; odciąć przy pomocy noża zgrubiałe końcówki.
- Następnie przełożyć je do wrzącej osolonej wody i gotować w pozycji stojącej ok. 8 minut.
- Szparagi wyjąć z wrzątku, opłukać je zimną wodą po czym każdy z nich
- zawinąć w plaster boczku.
- Szparagi umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić je oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
- Przekąskę podawać z ulubionym sosem lub startym parmezanem.