Przepisy Ze Składnikiem: Groch

Groch

Groch

Groch, groszek poza sezonem najczęściej jest dostępny pod trzema postaciami – konserwowy (w puszce lub słoiku), mrożony i suszony. To jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie.  Groch należy do roślin strączkowych i jak wszystkie z tej rodziny ma swoje wady i zalety. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, C i A, białko, jod, fosfor, siarkę i żelazo. Niestety gospodynie domowe bardzo często same pozbawiają groch witamin z grupy B dodając sól do wody, w której go namaczają. Duża ilość błonnika sprawia, że reguluje pracę jelit.  Groch zawiera także dużo cukrów, co sprawia, że nie powinni go spożywać chorzy na cukrzycę. Planując dietę warto wziąć pod uwagę jego wysoką kaloryczność. Dla wielu dużą przeszkodą w spożywaniu grochu jest to, że powoduje gazy. Dlatego tak ważne jest wstępne moczenie suszonego grochu. Dzięki temu tracą one większość tak zwanych galaktocukrów stanowiących idealną pożywkę dla mikroflory jelitowej. Galaktocukry są przez nią rozkładane i w wyniku tego procesu powstają gazy. Istotne tutaj jest nie tylko moczenie grochu ale i ugotowanie go w innej, świeżej wodzie.