
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 520 kcal/1 porcja
Przepis na De volaille z serem i pieczarkami
Jego nazwa wskazuje na francuskie pochodzenie, choć tak naprawdę wywodzi się ze Wschodu. Kotlet de vollaile, bo o nim mowa, określany jest powszechnie dewolajem. Klasycznie serwowany jest z nadzieniem na bazie ziołowego masła i czosnku. Podany nieco inaczej, w towarzystwie żółtego sera i aromatycznych pieczarek, otulony chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na De volaille z serem i pieczarkami
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 4 plastry żółtego sera
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżeczki masła
- 8 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania De volaille'a
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, mocno rozbić przy pomocy tłuczka, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Do cebuli dodać pieczarki, szczyptę soli i pieprzu, smażyć tak długo, aż cała woda odparuje z pieczarek.
- Żółty ser zwinąć w ciasny rulon, ułożyć go na płacie mięsa, dodać pieczarki, łyżeczkę masła i zawinąć roladkę (spiąć wykałaczkami).
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdą roladkę zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć wolnym ogniu po ok. 7-10 minut z każdej strony tak, aby roladki dobrze się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką, z frytkami lub kapustą.
Bardzo dobre, soczyste z idealnie zbilansowanym smakiem.