
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Kopytka szpinakowe
Składniki na Kopytka szpinakowe
Sposób wykonania Kopytek szpinakowych
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na 2 godziny przed przygotowaniem potrawy; po rozmrożeniu odcisnąć nadmiar wody.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ½ łyżki soli, gotować przez ok. 15 – 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę, przełożyć do miski, dodać szpinak, mąkę i jajko; zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat (stolnicę), podzielić na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić na mniejsze, ukośne kluski.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Kopytka wrzucać partiami do wrzącej wody; gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażonym boczkiem.
Jak zobaczyłam ten przepis to tak średnio byłam do niego przekonana, ale stwierdziłam, że jeśli nie spróbuję to się nie przekonam czy dobre…. I powiem szczerze, że miło się zaskoczyłam. Bardzo dobre te kopytka wyszły. Także polecam 🙂
Zawsze warto przemycać szpinak do potraw, nawet tych tradycyjnych:)