- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 1 duża blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki na Ciasto drożdżowe
- Ciasto
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 kostki masła
- 50 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
- Kruszonka
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3 - 4 łyżki mąki
Sposób wykonania Ciasta drożdżowego
Ciasto
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i masło. Wszystko wymieszać, aby drożdże się rozpuściły.
- Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę; wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz margaryną.
- Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 40 – 45 minut (aż ciasto będzie złociste).