- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 24 sztuki
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Serowe oponki
Kojarzą się przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem, ale wspaniale pasują również na inne okazje. Złociste, obsypane cukrem pudrem serowe oponki zachwycają nie tylko smakiem, ale i dostojnie prezentują się na talerzu. Idealna propozycja dla każdego łasucha, a dla miłośników wypieków nieco inna opcja podania tradycyjnych oponek.
Składniki na Serowe oponki
- 1/2 kg białego sera (twarogu)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania Serowych oponek
- Ser zmielić w maszynce do mięsa bądź przy użyciu robota kuchennego.
- Do sera dodać mąkę przesianą przez sito, roztopione i ostudzone masło, sodę oraz ocet; wszystko wymieszać.
- Żółtka oddzielić od białek; żółtka dodać do masy serowej a białka ubić na sztywno przy pomocy miksera, po czym również przełożyć je do masy.
- Wszystkie składniki wymieszać rękami, aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm (podsypując delikatnie mąką) i przy pomocy szklanki wyciąć w nim koła.
- W każdym kole przy użyciu małego kieliszka wyciąć środki (nie wyrzucać!).
- Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć z nich kilka nowych oponek.
- Tak przygotowane oponki smażyć partiami na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
- Oponki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika, podawać posypane cukrem pudrem.