
- Czas przygotowania: 2h 30 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Baraninę pieczoną w kiszonej kapuście
Baranina w Polsce wciąż nie cieszy się dużą popularnością. A to za sprawą tego, że w czasach kryzysu, na rynek trafiało mięso baranie, które nie należało do najświeższych i podczas obróbki termicznej emitowało bardzo nieprzyjemny zapach. Ale te czasy na szczęście już dawno minęły. Baranina powinna na stałe zagościć w polskich domach. To bardzo zdrowe mięso o nieco specyficznym smaku. Prawidłowo doprawione zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki na Pieczoną baraninę
- 6 kawałków baraniny
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonej baraniny
- Mięso opłukać, osuszyć; natrzeć dokładnie tymiankiem, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu; odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Kapustę należy wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, podzielić na 2 części.
- Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić porcję kapusty, następnie baraninę i całość przykryć pozostałą częścią kapusty.
- Do naczynia z mięsem i kapustą wlać bullion.
- Tak przygotowaną baraninę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1 godzinę.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Baranina z jednej strony to bardzo zdrowe mięso a z drugiej strony niesamowicie smaczne. Jest teraz moda na odchodzenie od tradycyjnej wieprzowiny. Szuka się nowych ciekawszych rozwiązań. Propozycją jest na pewno baranina. Która odpowiednio przygotowana oraz doprawiona jest daniem prawie, że idealnym.