
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone kebaby wieprzowe na patyku
Kto by nie zjadł pysznego kebaba? Niby Fast Food a kochają go wszyscy. Jest sposób na to, aby przygotować go samodzielnie. Wystarczy niecała godzina. Będzie potrzebna mielona wieprzowina i zestaw odpowiednich przypraw, no i patyczki do szaszłyków. Doprawione w ulubiony sposób mięso wystarczy nadziać na patyczki i podpiec w piekarniku. Gotowe kebaby podane z frytkami, ulubionym sosem i surówką sprawią przyjemność wszystkim biesiadnikom.
Składniki na Pieczone kebaby
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Pieczonych kebabów
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na kilku kroplach oliwy.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę tarta, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, kumin, oregano, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować podłużne kotleciki; nabijać je na patyki do szaszłyków.
- Kebaby włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 20 – 30 minut.
- Podawać z frytkami i ulubionym sosem.
Wreszcie jest przepis na kebaba. Przecież to jedna z ulubionych potraw na całym Świecie. Nie można mówić, iż tylko Turcy kochają kebaba. Gdyż tą miłością zarazili cały bez wątpienia Świat.