- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 10 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Bakłażanowe pizze
Niskokaloryczna przekąska, nie tylko dla będących na diecie. Bakłażana podaje się na różne sposoby. Mini pizze to doskonały pomysł, gdy mamy ochotę zjeść coś dobrego, sycącego, a zarazem lekkiego. Danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki na Bakłażanowe pizze
- 1 duży bakłażan
- 2 średniej wielkości pomidory
- 4 duże pieczarki
- 2 opakowani sera 'Mozzarella'
- 1 łyżka oregano
- kilka marynowanych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Bakłażanowych pizzy
- Bakłażana opłukać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Pomidory i pieczarki opłukać, również pokroić w plastry i ułożyć je na kawałkach bakłażana.
- Pizze oprószyć solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach oregano. Na koniec skropić je oliwą z oliwek.
- Tak przygotowane placuszki wstawić do pieca rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut.
- Ser, podobnie jak oliwki, odcedzić z marynaty, pokroić w plastry i pod koniec pieczenia ułożyć je na pizzach. Całość piec jeszcze przez kilka minut, aby ser się rozpuścił.
- Danie podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Zamiast ser „Mozzarella” można użyć innego, chudszego sera, np. twarogowego