
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Złociste frytki
Jedno z najpopularniejszych dań na świecie. I nie można również zaprzeczyć, że jedna z najbardziej kuszących i smacznych przekąsek. Uwielbiana przez maluchy, ale i dorośli nie potrafią się powstrzymać. Za kraj pochodzenia frytek często mylnie bierze się Stany Zjednoczone. Frytki zostały wymyślone przez Belgów, a rozsmakowali się w nich Anglicy i to oni sprawili, że stało się o nich głośno. Najbardziej lubiane są frytki solone, z sosami, stanowią alternatywę dla ziemniaków na obiad.
Składniki na Frytki
Sposób wykonania Frytek
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, a następnie w słupki o dowolnej grubości.
- Frytki wypłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a odsączyć je przy użyciu ręcznika papierowego (w przeciwnym razie tłuszcz będzie pryskał podczas smażenia).
- Na patelni rozgrzać olej ze smalcem (tłuszcz nie może dymić).
- Frytki wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć tak długo, aż się zrumienią.
- Usmażone frytki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, posolić.
- Podawać z ulubionymi sosami lub jako dodatek do mięs.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Ziemniaki do frytek powinny być mączyste i zawierać dużo skrobi
- Warto użyć specjalnej krajalnicy, by uzyskać ciekawy kształt frytek
- Aby frytki miały piękny złoty kolor, należy je wypłukać w wodzie z dodatkiem cukru
- Tuż przed smażeniem, frytki można zalać wrzątkiem na kilka minut – dzięki temu nie będą one chłonąć tłuszczu podczas smażenia