Przepis na Domowy rosół
Rosół to szczególnie esencjonalny i aromatyczny wywar mięsny. Można go podawać w czystej postaci lub też z dodatkami. Rosół może też stanowić bazę do innych zup. Kojarzy się on z ciepłem domowego ogniska; nierzadko podawany jest podczas spotkań w gronie najbliższych. Jego smak i zapach u wielu z nas przywołuje wspomnienia dzieciństwa.
Składniki na Rosół
- 1/2 kurczaka
- 0,4 kg mięsa z kaczki
- 0,3 kg mięsa wołowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka - korzeń i nać
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 liść kapusty włoskiej (opcjonalnie)
- woda - najlepiej filtrowana
- 4 liście lubczyku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
Sposób wykonania Rosołu
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Mięso opłukać, wstawić do garnka, zalać wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, lubczyk.
- Gotować przez 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu rosół odcedzić przez sito; wywar doprawić solą, pieprzem wedle uznania.
- Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Cebulę można dodać w łupkach, kolor rosołu będzie bardziej intensywny
- Liście laurowe oraz ziele angielskie mogą zostać pominięte; smak rosołu będzie delikatniejszy
- Ilość warzyw i mięsa można dobierać wedle uznania w zależności od tego, czy chcemy uzyskać bardziej warzywny czy też mięsny smak wywaru
- Zbyt duża ilość marchewki sprawi, że rosół będzie słodki
- Mięso należy zalewać tylko zimną wodą, dzięki czemu smak mięsa „przejdzie” do wywaru
- Aby uniknąć „szumowin”, po zagotowaniu mięsa, można wylać wodę a następnie zalać je świeżą zimną wodą i dodać pozostałe składniki
- Rosół należy gotować jak najdłużej, minimalny czas gotowania to 1,5 h
- Rosół podczas gotowania nie może wrzeć; musi jedynie „bulgotać”
- Rosół można wykorzystać jako bazę do innych zup
Cieszy mnie fakt, że rosół z przepisu powyżej nie zawiera żadnych „ulepszaczy” typu kostki rosołowe !!
🙂 Fajne przepisy (niektóre pewnie robiłabym i robię inaczej, ale każdy ma inny gust ;)), klarowna strona, zdjęcia dobrej jakości, więc wszystko jest widoczne. Ponadto dzięki zdjęciom można „ściągnąć” propozycję podania dania 🙂
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.
W moim domu rodzinnym gotowanie rosołu to bardzo długa i precyzyjna czynność:) Bardzo dziękuję za miłe słowa:)