Dodatkowe porady!

  • Cebulę można dodać w łupkach, kolor rosołu będzie bardziej intensywny
  • Liście laurowe oraz ziele angielskie mogą zostać pominięte; smak rosołu będzie delikatniejszy
  • Ilość warzyw i mięsa można dobierać wedle uznania w zależności od tego, czy chcemy uzyskać bardziej warzywny czy też mięsny smak wywaru
  • Zbyt duża ilość marchewki sprawi, że rosół będzie słodki
  • Mięso należy zalewać tylko zimną wodą, dzięki czemu smak mięsa „przejdzie” do wywaru
  • Aby uniknąć „szumowin”, po zagotowaniu mięsa, można wylać wodę a następnie zalać je świeżą zimną wodą i dodać pozostałe składniki
  • Rosół należy gotować jak najdłużej, minimalny czas gotowania to 1,5 h
  • Rosół podczas gotowania nie może wrzeć; musi jedynie „bulgotać”
  • Rosół można wykorzystać jako bazę do innych zup
Dodaj do ulubionych