Dodatkowe porady!

  • Cebulę można podpiec na ogniu, smak bulionu będzie intensywniejszy
  • Zbyt duża ilość marchewki sprawi, że zupa będzie słodka
  • Mięso należy zalewać tylko zimną wodą, dzięki czemu smak mięsa „przejdzie” do wywaru
  • Aby uniknąć „szumowin”, po zagotowaniu mięsa, można wylać wodę a następnie zalać je świeżą zimną wodą i dodać pozostałe składniki
  • Świeże pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym lub koncentratem; smak jednak będzie uboższy
  • Przed dodaniem śmietany do zupy należy ją wymieszać z odrobiną wywaru, w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
  • Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; zupa będzie miała mniej kalorii
  • Jeśli zupa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody
Dodaj do ulubionych