
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 1h 09 min
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390/100 g
Przepis na Zupę pomidorową, tradycyjna „pomidorówka”
Smak beztroskich, dziecięcych lat. Intensywny aromat pomidorów, podkreślany przez różne dodatki, to podstawa tradycyjnej, domowej pomidorówki. Smaczna latem, przygotowana za świeżych pomidorów i zimą z koncentratu pomidorowego. W zależności od przepisu, może być lekka, idealna dla będących na diecie bądź sycąca i stanowić danie główne.
Składniki na Zupę
- 1 porcja rosołowa lub 0,4 kg żeberek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały seler
- 1 por
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- 0,8 kg pomidorów
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki masła lub oliwy
Sposób wykonania Zupy
- Obrać marchewkę, pietruszkę, seler, por, 1 cebulę, dokładnie je opłukać.
- Porcję rosołową lub żeberka należy umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
- Po zagotowaniu się mięsa, z powierzchni wody należy zebrać „szumowiny” przy użyciu sitka lub łyżki.
- Do mięsa dodać obrane wcześniej warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 1 godzinę.
- Na patelni zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki, całość dusić do miękkości podlewając odrobiną wody.
- Pomidory i cebulę przetrzeć przez sito, następnie dodać do rosołu.
- Dodać śmietanę, mieszając ją uprzednio z odrobiną gorącego bulionu.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, ozdobić natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Cebulę można podpiec na ogniu, smak bulionu będzie intensywniejszy
- Zbyt duża ilość marchewki sprawi, że zupa będzie słodka
- Mięso należy zalewać tylko zimną wodą, dzięki czemu smak mięsa „przejdzie” do wywaru
- Aby uniknąć „szumowin”, po zagotowaniu mięsa, można wylać wodę a następnie zalać je świeżą zimną wodą i dodać pozostałe składniki
- Świeże pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym lub koncentratem; smak jednak będzie uboższy
- Przed dodaniem śmietany do zupy należy ją wymieszać z odrobiną wywaru, w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
- Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; zupa będzie miała mniej kalorii
- Jeśli zupa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody