
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem ze szpinaku
Czy jest lepszy sposób na uzupełnienie diety w żelazo? Pewnie jest, ale ten jest prosty, szybki, nie drogi i do tego skuteczny. Do tego efektywnie urozmaici dietę i wzbogaci ją w jedną z pięciu wymaganych porcji warzyw. Wystarczy całość podsmażyć na patelni, następnie dodać bulion podgotować i zblendować. Udekorować zupę krem możemy keksem śmietany, groszek ptysiowy – też znajdzie swoich zwolenników.
Składniki na Zupę krem ze szpinaku
- 250 g szpinaku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ l bulionu lub rosołu
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem ze szpinaku
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym dodać je do cebuli i wszystko podsmażyć.
- Liście szpinaku umyć, przełożyć na patelnię z warzywami, podsmażyć aż będą miękkie.
- Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać wszystko bulionem; gotować przez 30 minut.
- Następnie zupę zmiksować przy użyciu blendera.
- Zupę w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem; podawać z keksem śmietany lub jogurtem naturalnym.