
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z dyni
Zupa krem z dyni wywołuje skrajne emocje. Albo jest uwielbiana, albo zupełnie przeciwnie. A przecież to taka fajna zupka, świetnie się sprawdzi, jako ciepła przekąska czy pierwsze danie do obiadu. Wbrew pozorom taki sobie niby krem, a dzięki zastosowanemu imbirowi czy gałce muszkatołowej ma dość silne działanie rozgrzewające. Zupa krem z dyni zaspokoi ambicje kulinarne gospodyni. Jest lekka, pożywna, szybko się ją przygotowuje, a przygotowanie jest stosunkowo tanie.
Składniki na Zupę krem z dyni
- 1 średniej wielkości dynia
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cebule
- 1 l bulionu lub rosołu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cukru
- sok z 1 cytryny
- śmietana 36%
- 3 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z dyni
- Dynię umyć, podzielić na mniejsze kawałki, usunąć z niej pestki i włókna, skórkę zostawić.
- Pozostałe warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Dynię wraz z warzywami ugotować na rosole do miękkości.
- Zupę zmiksować przy użyciu blendera tak, aby nie było w niej żadnych grudek.
- Zupę doprawić imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem; dodać także sok z cytryny oraz cukier; zagotować.
- Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Krem z dyni podawać z keksem śmietany i grzankami.
Mniaaaaaam, w imieniu żony dziękuję za ten przepis 😛
Bardzo proszę:) Zapraszam to skorzystania z innych przepisów na zupy 🙂
zupa super bardzo smaczna
Karolina
Dziękuję!
Mój komentarz będzie tylko pozytywny. Jadłem ten krem zupę. Wszystko było niezwykle smaczne. Polecam wszystkim.