
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 620 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę gulaszową z wieprzowiny
To bardzo prosta wersja zupy gulaszowej. Nie potrzebne są trzy rodzaje mięsa, dwie kiełbasy i zasmażka trzeciego stopnia. Wystarczy łopatka wieprzowa i warzywa zwykle używane do przygotowania gulaszowej, czyli różnokolorowa papryka, pieczarki i cebula. Przesmażenie mięsa i warzyw, a następnie duszenie ich pod przykryciem, wydobywa z nich wszystko co najlepsze. Zupa ma niezwykle intensywny i głęboki smak. Bez wątpienia – posmakuje!
Składniki na Zupę gulaszową z wieprzowiny
- 1 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 2 cebule
- 3 papryki, każda innego koloru
- 300 g pieczarek
- 1 l bulionu lub rosołu
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy gulaszowej z wieprzowiny
- 1 cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć pod przykryciem ok. 10 minut.
- Następnie dodać sól i pieprz, wszystko zrumienić.
- Do podsmażonego mięsa dodać bulion i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Pozostałe warzywa umyć, osuszyć; cebulę i paprykę pokroić w kostkę a pieczarki w plastry.
- Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać paprykę i pieczarki, smażyć przez 10 minut pod przykryciem.
- Warzywa przełożyć do mięsa, doprawić całość solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę.