
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Kapustę z grochem i ziemniakami
To tak uniwersalne danie, jak bigos. Oczywiście – do przygotowania potrzebne jest całkiem sporo czasu, no i nakładu pracy. Za to efekt jest oszałamiający. To typowa staropolska kuchnia. Uwielbiana przez całą rzeszę mężczyzn, zwłaszcza tych, pracujących fizycznie. Świetnie się sprawdzi w chłodniejsze dni. Jest dość tłuste, więc dobrze chroni organizm przed wyziębieniem, dostarcza mnóstwa energii. To danie z pewnością nasyci na długo.
Składniki na Kapustę z grochem i ziemniakami
- ½ kg kapusty kiszonej
- 6 dużych ziemniaków
- ½ kg grochu
- 300 g wędzonego boczku
- 400 g swojskiej kiełbasy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kapusty z grochem i ziemniakami
- Kiszoną kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć.
- Ponownie zalać ją wodą, gotować ok. 10 minut, odcisnąć i przesiekać przy pomocy noża.
- W osobnym naczyniu zagotować 1 l wody, posolić.
- Do wrzącej wody włożyć groch, ugotować do miękkości, odcedzić.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ½ łyżki soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut.
- Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, zostawiając ½ objętości wody, w której były gotowane.
- Do ziemniaków z wodą dodać kapustę oraz groch, wszystko zgnieść przy pomocy tłuczka.
- Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz plasterki swojskiej kiełbasy, po czym dodać je do kapusty.
- Potrawę doprawić solą, pieprzem; podawać tuż po przygotowaniu.