
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 260 kcal/1 porcja
Przepis na Placki warzywne
Ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych. Do przygotowania możemy użyć prawie wszystkich warzyw utartych w ten sam sposób jak na placki z samych ziemniaków. Fakt, że ziemniaki są zmieszane z innymi warzywami i, że są pieczone w piekarniku a nie smażone na patelni sprawia, że zawierają znacznie mniej kalorii. A ich smak jest całkiem ciekawy.
Składniki na Placki warzywne
Sposób wykonania Placków warzywnych
- Wszystkie warzywa obrać (z cukinii usunąć jedynie zgrubiałe końce) a następnie opłukać.
- Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach a cebulę pokroić w piórka.
- Do startych warzyw dodać mleko, jajko, sól oraz pieprz a następnie całość wymieszać.
- Z przygotowanej masy uformować kotlety wielkości połowy dłoni i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Placki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Kotleciki podawać z jogurtem naturalnym oraz koperkiem.
Wyglądają pysznie ? ?
Wyglądają pysznie ? ?