
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 500 kcal/1 porcja
Przepis na Wrapy z warzywami i kurczakiem
Zabrakło pomysłu na lekką, zdrową i pożywną przekąskę? Wrapy z warzywami i kurczakiem są świetnym rozwiązaniem na tego typu dylematy. To będzie super pomysł na przerwę śniadaniową, na wieczorną przekąskę w gronie znajomych. Same zalety. Dzienna porcja warzyw, odrobina mięsa z mnóstwem niezbędnego białka, a wszystko zapakowane w tortille - wygodnie i poręcznie. Oczywiście najlepiej smakuje świeżo przygotowane.
Składniki na Wrapy z warzywami i kurczakiem
- 2 placki tortilla
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 papryka
- garść rukoli
- kiełki
- pestki słonecznika
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Wrapów z warzywami i kurczakiem
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski.
- W osobnym naczyniu wymieszać sos sojowy, curry, szczyptę pieprzu oraz świeżo posiekaną bazylię.
- Kawałki kurczaka przełożyć do marynaty, dokładnie je w niej obtoczyć i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Po upływie godziny, mięso wraz z marynatą umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie go zamknąć i piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Cukinię pokroić w plastry, paprykę w słupki; warzywa grillować na suchej patelni z odrobiną soli i pieprzu.
- Każdy placek skropić delikatnie wodą, podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni lub w piekarniku.
- Na tak przygotowany placek wyłożyć garść rukoli, startą na małych oczkach marchewkę, grillowane warzywa, kawałki mięsa oraz kiełki i pestki słonecznika.
- Całość zawinąć w rulon, pamiętając również o dolnej krawędzi, aby zawartość nie wypadła.
- Tortille podawać tuż po przygotowaniu.
Bardzo intrygujący, niejednoznaczny przepis. Na pewno wypróbuję przy najbliższym obiedzie 🙂