
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 215 kcal/1 porcja
Przepis na Wigilijną kapustę z grochem
Jest jedną z potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Kapusta z grochem to tanie i proste w przygotowaniu danie. Można je przyrządzić już na kilka dni przed Świętami. Wystarczy połączyć kiszoną kapustę i łuskany groch. Należy pamiętać, że składniki po ugotowaniu muszą być idealnie miękkie. Do tego odrobina przypraw, i gotowe!
Składniki na Kapustę z grochem
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg łuskanego grochu
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kapusty z grochem
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.
- Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 15 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli, wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, dokładnie wymieszać i poddusić.
- Zagotować 1 l wody, posolić.
- Do wrzącej wody włożyć groch, ugotować do miękkości, co jakiś czas mieszając, odcedzić.
- Groch przełożyć do kapusty, wymieszać; najlepiej podawać następnego dnia.
Jestem bardziej przekonana do kapusty z grzybami (i olejem lnianym) ale ten przepis też nie jest zły.