- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 415 kcal/1 porcja
Przepis na Łazanki z grzybami i kapustą
Łazanki można podawać na różne sposoby. Idealnie komponują się z mięsem czy pieczarkami. To szybki i prosty sposób na smaczny obiad. Przywodzą na myśl dzieciństwo, są jednym ze smakołyków przyrządzanych przez babcie. Łazanki podane z kapustą i grzybami wpisały się w tradycję wigilijną. Potrawy nie może zabraknąć w świątecznym jadłospisie!
Składniki na Łazanki
- 200 g makaronu 'Łazanki'
- 200 g suszonych grzybów
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Łazanek
- Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić w wodzie na co najmniej godzinę. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
- Grzyby po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, drobno pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Do cebuli dodać posiekane grzyby, podsmażyć.
- Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 15 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli i grzybów, wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć do farszu, wymieszać, podawać zaraz po przygotowaniu.
wolę niewigilijną wersję z boczkiem, ale ta na wigilię się sprawdza 🙂
Tak, ja również wolę mięsną wersję:)