
- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 30 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Szpinakowe pierogi z pieczarkami
Ciekawa wariacja na temat tradycyjnych pierogów, która idealnie nadaje się na wykwintne danie obiadowe. Kompozycja delikatnego ciasta z nutką aromatycznego szpinaku i pieczarkowego farszu okraszona prażoną na maśle cebulką to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Szpinakowe pierogi z pieczarkami
- Ciasto
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej + garść do podsypywania
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- Farsz
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Szpinakowych pierogów
Farsz
- Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać posiekane pieczarki, podsmażyć, aż odparuje z nich cała woda, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na 2 godziny przed przygotowaniem potrawy; po rozmrożeniu odcisnąć nadmiar wody i zmielić go w maszynce do mięsa lub przy użyciu robota kuchennego.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, szpinak, szklankę przegotowanej (ciepłej, nie gorącej!) wody i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Przy pomocy szklanki wyciąć kółeczka.
- Na środek każdego kółka nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
- Tak przygotowane pierogi układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Pierogi wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Okrasić podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła, np. 1 łyżkę
- Podczas wyrabiania ciasta nie wolno używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania, ciasto będzie mało elastyczne
Mmm ? ? ? ?