
- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 30 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi drobiowe
Kompozycja rozpływającego się w ustach ciasta i farszu na bazie delikatnego mięsa z kurczaka. Pierogi drobiowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierożków, do przygotowania której można wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. Danie świetne smakuje okraszone prażoną na maśle cebulką!
Składniki na Pierogi drobiowe
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej + garść do podsypywania
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- Farsz
- 2 udka z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Pierogów drobiowych
Farsz
- Zagotować 2 l wody.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, podzielić na mniejsze kawałki.
- Mięso opłukać, wstawić wraz z warzywami do garnka z wrzącą wodą.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu; gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
- Po upływie godziny wyjąć mięso i warzywa z wywaru; mięso obrać od kości i zmielić z pietruszką i marchewką w maszynce do mięsa.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie z oliwek, dodać do mięsa.
- Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, szklankę przegotowanej (ciepłej, nie gorącej!) wody i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Przy pomocy szklanki wyciąć kółeczka.
- Na środek każdego kółka nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
- Tak przygotowane pierogi układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Pierogi wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Okrasić podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła, np. 1 łyżkę
- Podczas wyrabiania ciasta nie wolno używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania, ciasto będzie mało elastyczne
Zastanawiam się, czy to mięso nie będzie zbyt suche ?
Zawsze można pominąć piersi z kurczaka i użyć tylko mięsa z udek:)