
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/100 g
Przepis na Pulpety w sosie pomidorowym
Zachwycają się nimi dzieci i dorośli. To kultowe danie nie tylko w Polsce, przyrządzane na różne sposoby. Pulpety są szybkim i prostym daniem obiadowym, a zarazem bardzo smacznym i zdrowym. Podawane z ziemniakami, kaszą jaglaną, ryżem czy kluseczkami. Mogą być w bardziej pikantnej bądź delikatnej wersji.
Składniki na Pulpety
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 1/2 litra zagotowanej wody
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Pulpetów
- 1 cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni zeszklić drugą, również posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem oliwy.
- Cebulę zalać zagotowaną wodą, doprowadzić ją do wrzenia i na gotujący się wywar z cebulą wrzucać pulpety. Całość gotować przez 15 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę (zahartowaną w wywarze).
- W osobnym naczyniu wymieszać 2 łyżki mąki z 6 łyżkami wody i dodać do wywaru; dokładnie wymieszać.
- Pulpety podawać z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak pulpetów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1
- Do środka pulpetów można włożyć kawałki sera „Mozzarella”
- Aby wzbogacić smak pulpetów, do mięsa można dodać posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki
- Zamiast wody, do sosu można użyć bulionu lub rosołu