
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 460 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti bolognese
Podstawą dobrego spaghetti bolognese są świeże warzywa, dobrej jakości mięso i aromatyczne przyprawy. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, zarazem stanowi sycący posiłek na obiad bądź kolację. To klasyka włoskiej kuchni, każda gospodyni ma swój sekretny przepis na spaghetti bolognese jak w Polsce na schabowego. W zależności od regionu, można spróbować różnych smaków spaghetti bolognese, stąd wielość przepisów.
Składniki na Spaghetti bolognese
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. z łopatki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 paczka makaronu typu spaghetti (500 g)
- szczypta soli czosnkowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- parmezan lub inny ulubiony ser
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Spaghetti bolognese
- Cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; wszystko zrumienić na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, smażyć ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
- Dodać koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron wyłożyć na talerz, dodać sos, posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Zanim suszone zioła zostaną dodane do potrawy, warto je rozetrzeć w dłoniach; będą one bardziej aromatyczne
- Aby uzyskać bardziej intensywny zapach i smak sosu, suszone zioła najlepiej zastąpić świeżymi
- Podczas smażenia czosnku, należy uważać, aby go nie przypalić; spalony czosnek sprawi, że sos stanie się gorzki w smaku
- Koncentrat lub pastę pomidorową warto zastąpić świeżymi, sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami
- W tradycyjnej włoskiej kuchni makaron przed podaniem powinien zostać wymieszany z sosem, dlatego po jego odcedzeniu, nie należy go hartować w zimnej wodzie; dzięki temu każda nitka będzie oblepiona sosem
Świetny przepis!
Świetny! Już nie będę robić spaghetti z fix’ów 🙂