
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Sos pieczarkowy
Dzięki niemu danie można wyczarować w kilka minut. Tradycyjna kuchnia polska nie może obejść się bez sosu pieczarkowego. Łatwy i szybki w przygotowaniu, można go podać z makaronem, ziemniakami czy kopytkami, jako samodzielne, sycące i smaczne danie. Doskonały dodatek do mięs, szczególnie do dziczyzny, co podkreśla jej smak.
Składniki na Sos pieczarkowy
Sposób wykonania Sosu pieczarkowego
- Pieczarki opłukać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.
- Na patelni zrumienić cebulę z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać pieczarki, smażyć bez przykrycia do momentu, aż odparuje połowa objętości wody, która była zawarta w pieczarkach. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę oraz posiekaną pietruszkę.
- Podawać z plackami ziemniaczanymi, pyzami lub mięsem.