
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Schab nadziewany śliwkami
Schab to mięso, które często gości na polskich stołach. Powszechnie jest serwowany w formie kotletów, ale można go również dusić, grillować bądź przygotować z niego mięsne roladki. Podany ze śliwkami to pyszna potrawa, która wpisała się w świąteczną tradycję. Schab uprzednio marynowany w aromatycznych przyprawach to gwarancja soczystości i wyśmienitego smaku. Może być podawany jako danie obiadowe w asyście aksamitnego sosu, bądź na zimno jako domowej roboty wędlina!
Składniki na Schab nadziewany
- 1 kg schabu bez kości
- 20 suszonych śliwek
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Schabu nadziewanego
- Schab umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika; dokładnie natrzeć mieszanką pieprzu, soli, papryki, majeranku oraz oliwy z oliwek; odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu schabu z lodówki zrobić w nim nacięcie przy pomocy długiego i wąskiego noża. Nacięcie powinno być wykonane w samym środku schabu i poprowadzone wzdłuż kawałka mięsa; nacięcia nie należy prowadzić do samego końca.
- Do środka włożyć śliwki i spiąć koniec mięsa przy pomocy wykałaczek.
- Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać 1 łyżkę wody.
- Schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1 godzinę, pamiętając o tym, że każde 0,5 kg mięsa wymaga 30 minut pieczenia.
- Po upieczeniu schab wyjąć z rękawa i odstawić do wystygnięcia.
Plus (+) za ciekawie prowadzony blog. 🙂 Ten przepis „wpadł” mi w oko kilka dni temu, wypróbowałam i jestem zadowolona. Na moim piekarniku musiałam zmniejszyć temperaturę, ponieważ ostatnio nie chce się ze mną dogadywać i robi mi różne niespodzianki 😉
Przepis fajny. Goście byli zadowoleni 🙂 Pozdrawiam.