
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 550 kcal/1 porcja
Przepis na Kaczkę z jabłkami i żurawiną
Istnieje wiele sposobów przyrządzania kaczki. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można uzyskać poprzez zestawienie jej z jabłkami i suszoną żurawiną. Szeroka gama przypraw, między innymi aromatyczny majeranek i słodka papryka doskonale wydobywają smak mięsa. Ciekawa kompozycja smakowa szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom kulinarnych eksperymentów. Delikatna kaczka nadziewana jabłkami to świetny pomysł na wykwintne, a zarazem proste danie obiadowe!
Składniki na Kaczkę z jabłkami
- 1 kaczka (ok. 1,5 - 2 kg)
- 6 kwaśnych jabłek
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki majeranku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kaczki z jabłkami
- Kaczkę oczyścić z ewentualnych pozostałości po piórach, natrzeć ją na zewnątrz oraz w środku mieszanką pieprzu, soli, papryki, majeranku oraz oliwy z oliwek. Wnętrze kaczki skropić sokiem z cytryny i odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Obrać 2 jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
- Jabłka wymieszać z 1 łyżką żurawiny oraz łyżeczką majeranku, nadzienie włożyć do środka kaczki i zaszyć bądź spiąć całość wykałaczkami.
- Tak przygotowaną kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, dodać łyżkę masła i 1 łyżkę wody.
- Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 2 godziny, pamiętając o tym, że każdy 1 kg kaczki wymaga 1 godziny pieczenia.
- Podczas pieczenia należy co 30 minut obracać kaczkę na drugą stronę tak, aby ładnie się zrumieniła.
- 50 minut przed końcem pieczenia obrać pozostałe jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne i uzupełnić je żurawiną; tak przygotowane jabłka wstawić do piekarnika, aby zapiekły się razem z kaczką.
- Kaczkę podawać ze zrumienionymi jabłkami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- W przypadku mrożonej kaczki, najlepiej ją rozmrażać na noc przed pieczeniem