
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z oliwkami i serem „Feta”
Sałatka z oliwkami i serem Feta w swoim składzie ma całkiem sporo składników, w tym kilka rodzajów sałat. A mimo to jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Można uznać, że to przekąska z czterech stron świata, mieszanina odrobiny kuchni włoskiej, greckiej i meksykańskiej. A efekt końcowy? Z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki na Sałatkę z oliwkami
- 200 g sera „Feta”
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- 1 czerwona cebula
- kilka orzechów włoskich
- garść szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- sól
Sposób wykonania Sałatki z oliwkami
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Ser pokroić w kostkę; cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
- Kawałki sera ułożyć na sałacie, dodać oliwki, cebulkę, osączoną czerwoną fasolę oraz drobno posiekany szczypiorek.
- W osobnym naczyniu wymieszać ocet winny ze szczyptą soli, po czym dodać oliwę z oliwek i doprawić całość świeżo zmielonym pieprzem.
- Sałatę skropić uprzednio przygotowanym sosem, posypać włoskimi orzechami i podawać zaraz po przygotowaniu.
Feta i oliwki same w sobie są słonawe, czy ta sól dodatkowo nie jest zbędna ?:)
Sól jest tutaj składnikiem sosu vinaigrette, oczywiście można ją pominąć:) Im mniej soli w potrawie, tym lepiej:) Pozdrawiam:)