
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 460 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z indykiem i truskawkami
Pyszna sałatka z indykiem i truskawkami. Z powodzeniem może stanowić niemalże wykwintną przekąskę podaną podczas spotkania w gronie znajomych. Świetnie też się sprawdzi, jako drugie śniadanie dla osób chcących pozostać fit, a jednocześnie dostarczyć swojemu organizmowi sporo wartości odżywczych. Dużo wartościowych składników, a wśród nich zdrowe mięso z piersi indyka i truskawki, które całkowicie zmieniają charakter sałatki. Wygląda i smakuje wybornie.
Składniki na Sałatkę z indykiem
- 2 piersi z indyka
- 10 truskawek
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- 8 pomidorów koktajlowych
- 1 długi ogórek
- ½ selera naciowego
- 3 łyżki pestek dyni
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z indykiem
- Piersi z indyka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki) wyłożyć kawałki kurczaka, usmażyć (woda musi odparować a kawałki indyka należy zrumienić); ostudzić.
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę; pomidory pokroić w ćwiartki.
- Z truskawek usunąć szypułki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Kawałki indyka ułożyć na sałacie, dodać uprzednio przygotowane warzywa, truskawki oraz pokrojony seler naciowy.
- Oliwę wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem.
- Sałatę skropić sosem, dodać pestki dyni; podawać zaraz po przygotowaniu.