- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 8 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlety rybne
Nie jeden pamięta, jeszcze z przedszkola kotlety rybne, choć na tamtym etapie rzadko kto się nimi zajadał. Jednak bardzo chętnie wracamy do smaków z dzieciństwa. Czasami nawet okazuje się, że to co nie smakowało na tamten czas, dziś smakuje wyśmienicie. Dodatkowym ich atutem jest fakt, że sprytnie można przemycić rybę do diety małych niejadków. Dodatek jajka i sporej ilości koperku zniweluje nieco smak ryby i niespodzianka gotowa.
Składniki na Kotlety rybne
- 500 g filetów ryby, np. miruny
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- koperek
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania Kotletów rybnych
- Filety oprószyć delikatnie solą i pieprzem, podsmażyć na suchej patelni, po czym odstawić je do ostudzenia.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i na tej samej patelni poddusić z odrobiną wody.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, odsączyć je z wody i przełożyć do rozdrobnionej ryby.
- Następnie dodać jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną cebulkę oraz garść koperku. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Formować kotleciki; każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na klarowanym maśle po 3 – 4 minuty z każdej strony na małym ogniu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.